Podium

IRONMAN PORTUGAL – CASCAIS – 09:03:43 – 1/407 (4/2110 alg.)

23 oktober 2021, Ironman Portugal – Cascais, heel lang naar uitgekeken en naar toegeleefd, en wat een dag is het geworden! Wie had ooit gedacht dat ik op het podium van een Ironman zou staan en de speaker volgende woorden zou uitspreken:

Master in his age group, Jeroen De Meester, Ironman Champion!

Het was de perfecte dag!

Zwemmen in de Atlantische Oceaan

Wachtend op de start tussen honderden triatleten terwijl de zon opkomt over Cascais Bay is een onvergetelijke ervaring. Veel beter dan dit wordt het niet! Wat een atmosfeer, ik werd er emotioneel van. Eindelijk terug aan de start van een Ironman, yes!

Vanaf 8u50 startten elke vier seconden zes atleten. Hoewel de zichtbaarheid verre van ideaal was, zowel onder water (zandstrand = troebel water) als boven water (die opkomende zon in de ogen), ging het zwemmen vrij vlot. De golfslag viel heel goed mee, niet te kou, en het lukte me om meestal in de voeten te zwemmen. In tegenstelling tot vorige Ironman races had ik niet het gevoel dat het zwemmen een eeuwigheid duurde, integendeel. Ik kwam na 3,8 km dan ook vrij fris uit het water, als 308ste, met een tijd van 01:07:55. Niet echt een toptijd, dat moet echt wel beter, maar tijdens de wedstrijd was het meteen loslaten en focussen op het fietsen.

Formule 1 op Estoril

Wat een zalig fietsparcours! Geen moment om je te vervelen, wat een afwisseling. De eerste dertig kilometer waren vrij pittig, met de beklimming naar Syntra. Daarna volop genoten van het Formule 1 circuit van Estoril. Blijkbaar heb ik vroeger toch wat te veel gegamed, het parcours staat nog in mijn geheugen gegrift :). Vervolgens afdalen om dan enkele tientallen kilometers langs de kust te rijden. En dan beginnen aan een tweede ronde, weliswaar zonder de beklimming naar Syntra.

Op een paar plaatsen kon ik goed zien wie er voor mij reed en dat gaf vertrouwen. Na 80 kilometer zat er enkel nog een groep van ongeveer tien atleten voor mij, en voor de rest wat enkelingen. In mijn enthousiasme op één van de hellingen iets te snel geschakeld waardoor mijn ketting vooraan er af viel. Gelukkig rustig gebleven, afgestapt, ketting er terug opgelegd, en opnieuw vertrokken.

Na 160 kilometer had ik eindelijk aansluiting gevonden bij het groepje voor mij, het ideale moment om even te temporiseren. Maar de laatste kilometers heb ik toch nog afstand van hen genomen waardoor ik aan het lopen begon in de top 10 algemeen! Het was toch wel een zwaar fietsparcours, over de 180 kilometer fietste ik 04:49:30, de zevende beste fietstijd.

Time to Fly

Meteen een vrij goed ritme gevonden bij het lopen, waardoor ik de eerste ronde tegen ongeveer 4min/km liep. Maar het werd steeds lastiger: best wel heuvelachtig parcours, en zeker daar waar de wind in het nadeel stond, was het heel lastig om mijn tempo aan te houden. Zeker in de laatste ronde was er duidelijk verval en was het beste er af. Heel blij dat ik mijn marathon toch nog onder de drie uur beëindig heb! 02:58:14, de vierde beste looptijd.

En het was niet alleen de vierde beste looptijd, maar ook de vierde plaats in het algemeen klassement en age-group winst! Met mijn tijd van 09:03:43 ben ik maar liefst vijf minuten sneller dan de tweede in mijn age-group. Weliswaar niet onder de negen uur gefinisht, maar het feit dat er meer dan 800 deelnemers de finish van de Ironman Portugal – Cascais niet gehaald hebben, wijst er op hoe zwaar het was.

Hawaï, here I come

De kers op de taart van deze fantastische dag is natuurlijk mijn kwalificatie voor het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï, begin oktober 2022. Daar droom ik al van sinds 2019, toen ik net terug was… Nu heb ik een jaar tijd om me voor te bereiden, zowel op conditioneel vlak als op praktisch vlak. Hopelijk kan ik terug op jullie steun rekenen! Zonder jullie lukt dit niet. Ook in Hawaï is het mijn ambitie om te schitteren :). To be continued …

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Steven Windeyreply
oktober 28, 2021 at 22:43

Gamen fris in het geheugen, iets te snel schakelen uit enthousiasme,… Het getuigt allemaal van de jeugd en bijgevolg dat de toekomst voor u ligt en het beste dus nog steeds moet komen, Jeroen – euhm – Iron Maestro. Op onze steun hier richting ‘Hawaï the sequel’ kan je alvast rekenen! Aan alle lezers en dus fans, jullie steunen toch ook?!

Lennartreply
maart 10, 2022 at 13:04

Geweldige prestatie en gekwalificeerd voor Kona! Succes dit jaar en met de voorbereidingen naar Hawaii! Ik hoop in oktober tijdens m’n eerste hele Ironman in Cascais de finish over te gaan!

Jeroen De Meesterreply
maart 10, 2022 at 13:12
– In reply to: Lennart

Hey Lennart, van harte bedankt! IM Cascais is een heel mooie wedstrijd, je gaat er zeker van genieten! Als je nog vragen hebt, aarzel niet me te contacteren. Succes met de trainingen!

IRONMAN NICE – 09:24:56 – 1/265 (16/1806 alg.) – Jeroen De Meesterreply
juli 6, 2022 at 13:53

[…] zo finishte ik deze winderige, zware editie van Ironman Nice in 09:24:56. En na mijn agegroup winst in Cascais vorig jaar, sta ik opnieuw op het hoogste trapje. Deze agegroup winst schat ik toch nog wel iets […]

VinFast IRONMAN World Championship 2022 – Jeroen De Meesterreply
oktober 16, 2022 at 14:55

[…] Covid-19 stelde mijn geduld danig op de proef… Maar dankzij mijn kwalificatie in de IRONMAN Portugal – Cascais in oktober 2020, kon ik een heel jaar gericht werken naar dat éne grote doel, schitteren op Hawaï […]

IRONMAN THUN – 09:36:38 – 4/136 age-group (40/968 alg.)reply
juli 15, 2023 at 11:40

[…] heb ik hier naar toegewerkt in de hoop opnieuw mijn age-group klassement te winnen zoals in Cascais (2021) en Nice (2022). Maar helaas loopt het niet altijd zoals verwacht, en even werd sport zo een bijzaak […]

Een reactie achterlaten