Power to the people #wattages #Favero #assioma #lentezon

De hele winter heb ik al mijn fietstrainingen binnen afgewerkt op mijn Tacx Neo in de virtuele wereld van Zwift. Zalig om binnen te trainen als het buiten vriest, sneeuwt, hagelt, regent. De laatste weken, toen langzaam maar zeker de lentezon van zich liet horen, begon het wel te kriebelen om buiten te trainen … maar aangezien ik buiten niet kan trainen op wattages, bleef ik ‘plichtsgetrouw’ al mijn fietstrainingen binnen afwerken. Tot dit weekend…

Na lang wikken en wegen (en sparen…) ben ik vorige vrijdag toch maar overgegaan tot de aankoop van een wattagemeter, met name de Favero Assioma Duo. Deze wattagemeter zit in de pedalen verwerkt, wat vooral handig is als je over meerdere fietsen beschikt (koersfiets – triatlonfiets)

Aangezien de lentezon dit weekend meer dan aanwezig was, heb ik ze meteen kunnen uittesten. En het moet gezegd, die wattages zijn toch wel handig. Het toomt me vooral wat in, want om eerlijk te zijn, snelheid zegt eigenlijk niets. Vandaag bijvoorbeeld had ik drie uur ferme tegenwind waardoor ik maar een gemiddelde van rond de 27km/uur had. Behoorlijk zwak zou je kunnen denken, maar ik heb wel mijn wattages getrapt.

En vooral op hellingen is het toch wel opmerkelijk hoe snel je teveel wattages trapt, en je je dus eigenlijk forceert. De wattagemeter zal me zeker helpen tijdens mijn wedstrijden om niet te diep te gaan op de momenten dat het niet moet!

Wat ik ook al snel doorhad, is dat een intervaltraining buiten niet echt gemakkelijk perfect uit te voeren is… daarvoor blijf ik wel binnen mijn Tacx Neo gebruiken. Maar voor de rustigere trainingen zal je me nu terug buiten vinden :).

Een reactie achterlaten