POLAR VERITY SENSE – mijn ervaringen
De Polar Verity Sense is de nieuwste hartslagmeter van Polar. In mijn zoektocht naar steeds nauwkeurigere registraties heb ik me laten charmeren door de product specificaties op de Polar-website en tot aankoop overgegaan.
Het is zeker niet de bedoeling om hier een diepgaande review te schrijven. Daarvoor kan je terecht bij meer gespecialiseerde websites, zoals op DC Rainmaker. Ik wil vooral mijn eigen ervaringen neerschrijven, en een antwoord bieden op de vraag of het de moeite waard is om er één te kopen als je reeds een andere hartslagmeter zoals de Polar H10 bezit.
Draagcomfort
De Polar Verity Sense is geen borstband maar draag je om de arm. Je kan de band zowel op de bovenarm als op de onderarm dragen. Om eerlijk te zijn was het eerst wel even zoeken naar wat het meest comfortabel aanvoelt… voor mij is de ideale positie net boven de biceps. Hier merk ik amper dat ik de Polar draag, ideaal dus.
Hoewel ik me de afgelopen jaren nooit geërgerd heb aan het dragen van een hartslagmeter rond de borst, voelt de Polar Verity Sense toch aan als een bevrijding. Door het draagcomfort draag ik mijn hartslagmeter vaker, bijvoorbeeld ook bij mijn core stability trainingen, waardoor ik een completer beeld krijg op mijn totale cardiobelasting.
Connecties
Een groot voordeel ten opzichte van de Polar H10 is het feit dat de Polar Verity Sense beschikt over twee gelijktijdige Bluetooth-verbindingen. Concreet betekent dit dat tijdens mijn Zwift-trainingen mijn hartslag niet alleen wordt doorgestuurd naar Zwift zelf, maar ook naar mijn Polar Vantage M. Dit zorgt opnieuw voor een completer beeld op de totale cardiobelasting in Polar Flow.
Blauw, groen en wit
De Polar Verity Sense beschikt over drie modi:
- blauw: rechtstreekse connectie met je horloge
- groen: de Verity Sense bewaart zelf de gegevens in het intern geheugen van het apparaat
- wit: zwemmodus
Blauw: verbonden met de polar vantage M
Wanneer de Polar Verity Sense gekoppeld is met bijvoorbeeld een Polar Vantage M, dan gedraagt het apparaat zich net zoals de Polar H10 of om het even welke andere hartslagmeter. Op de nauwkeurigheid van de meting is, zoals we van Polar gewoon zijn, niets aan te merken.
Groen: intern geheugen
Je kan de Polar Verity Sense ook zelfstandig gebruiken, zonder het te verbinden met je horloge. Alle data wordt dan op het apparaat bewaard waarna je de gegevens kan uploaden naar Polar Flow. Aangezien ik ondertussen vergroeid ben met mijn Polar Vantage M, heb ik deze functionaliteit niet gebruikt, maar altijd handig om te weten dat dit mogelijk is.
Wit: zwemmen!
De laatste modus is de zwemmodus. Dankzij de meegeleverde clip kan je de Polar Verity Sense eenvoudig aan je zwembril hangen zodat de sensor tegen je slaap rust. Naast hartslagmeting registreert de Verity Sense ook de afstand en je snelheid tijdens het zwemmen. Hoewel de verwachtingen op dit vlak hoog lagen, ben ik toch wel wat teleurgesteld. De hartslagmeting op zich is opnieuw accuraat, maar de gezwommen afstand zit er toch wel vaak naast… Wat ook vreemd is, is dat er na het zwemmen twee bestanden verschijnen in polar Flow, één geüpload uit de Polar Verity Sense, en één uit de Polar Vantage M. En dan is het kiezen welke het meest accuraat is … In de toekomst verbind ik de Verity Sense gewoon met mijn Vantage M tijdens het zwemmen (blauwe modus), en maak ik niet meer gebruik van de zwemmodus.
Besluit
Ondanks de mindere prestaties van de zwemmodus (tempo en afstand) ben ik toch wel tevreden met mijn aankoop. De hartslagregistratie tijdens het zwemmen, het draagcomfort en de twee gelijktijdige bluetoothverbindingen, zorgen ervoor dat ik de Polar Verity Sense zeker aanraad als primaire hartslagmeter. Besef wel dat de meerwaarde ten opzichte van een Polar H10 klein is, dus als je deze (of een andere) borstband reeds bezit, bepaal je best zelf of de extra functionaliteiten de moeite lonen om voor de Polar Verity Sense te kiezen.