marathon record met Hoka Carbon X

Nieuw persoonlijk marathon record : 02:44:12

Het nieuws dat de Ironman Cascais omwille van COVID-19 geannuleerd werd, kwam deze week aan als een zware mentale opdoffer. Trainen voor een Ironman is niet altijd even evident, het vereist het hele jaar door de nodige toewijding, focus en opofferingen. Als je dan pas drie weken voor de start te horen krijgt dat de wedstrijd niet kan doorgaan, lijkt het even alsof de grond onder je voeten verdwijnt …

Al wat rest is een uitstekende conditie… De voorbereiding is nog nooit zo vlekkeloos verlopen, in 2020 in totaal 150 km gezwommen, 6500 km gefietst en bijna 2000 km gelopen. Ik was klaar om de hoge ambities (…ticket to Kona…) waar te maken.

Het zwarte gat lonkte… maar gelukkig zorgde mijn coach voor een kentering:

… misschien moet je toch proberen om met iemand een marathon te lopen zodat je toch nog een keer het gevoel hebt gehad van te kunnen sporten.

Even getwijfeld … een marathon … kan ik me opladen om een marathon te lopen zonder de wedstrijdadrenaline? En waarom een marathon en eens niet streven naar een ultraloop van 50-60 kilometer? Of is het mogelijk om na acht jaar mijn besttijd van 02:47:30 op de marathon te verbeteren?

Een paar telefoons later en het plan was gevormd: Steven ‘De kopman’ fietst met me mee tegen een tempo van 15km/u en zorgt voor de bevoorrading. Tijdens het lopen beslis ik of ik ga voor een marathon record of dat het toch een ultraloop wordt.

Vrijdag 23 oktober was het zover. Van bij de start zat het gevoel goed. 4min/km met een hartslag van rond de 145 gaf me vertrouwen dat een PR misschien wel mogelijk was. Toch was er ook wat twijfel toen ik mijn tijd na een halve marathon zag: 1u22 … vertragen was dus geen optie …

Vanaf kilometer 33 besloot ik om volledig voor de besttijd te gaan. De volgende vijf kilometer versnelde ik naar een tempo van 3min45/km. Vanaf kilometer 38 werd het steeds lastiger om het tempo hoog te houden en was het vooral lopen op karakter. Maar uiteindelijk slaagde ik er in om mijn marathon record te verbeteren: 02:44:12.

Enkele dagen later geniet ik nog na van deze prestatie. Het was de juiste beslissing om, ondanks het wegvallen van de wedstrijden, toch eens voluit te gaan. Nu kan ik vol vertrouwen enkele weken rust in bouwen om dan toe te werken naar nieuwe doelen in 2021.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Marathon Rotterdam – 02:50:15 – Jeroen De Meesterreply
mei 1, 2022 at 11:32

[…] lopers, tienduizenden toeschouwers! En daar stond ik tussen, met één doel voor ogen: mijn persoonlijk record van 02:44:15  verbeteren, en liefst met meer dan vijf […]

Een reactie achterlaten