Teylers museum

Het Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Het is sinds 1784 onafgebroken voor het publiek opengesteld. De aanwezige collectie is in haar authentieke samenhang te bewonderen. In tijden waar een groot vraagteken wordt geplaatst bij de klassiek tekstbordjes in musea en er steeds meer ingezet wordt op nieuwe technologie├źn om de museumbeleving te optimaliseren, is het opmerkelijk te zien dat in dit museum, opgericht als het kennisinstituut voor Kunst en Wetenschap, er bewust voor gekozen wordt om alles in zijn authentieke staat te behouden, dus ook de tekstbordjes.

Sommige objecten zijn echt wel indrukwekkend, zoals de ‘ongemeen grote’ elektriseermachine uit 1784. Eind 18de eeuw was het onderzoek naar elektriciteit populair, onder meer bij Martinus van Marum. Met behulp van glasschijven met een diameter van 1,65 meter poogde hij bliksem op te wekken, en met succes. Nog lang nadat de machine voor wetenschappelijk onderzoek irrelevant was geworden, trok ze veel aandacht. Zelfs Napoleon kwam het in 1811 bekijken, en ook in de 21ste eeuw is het een heel interessant en imposant stuk!

De laatste keer dat de machine gebruikt werd als demonstratie was in de jaren 60 van de vorige eeuw. De toen opgewekte energie was zo krachtig dat het het einde van de elektriseermachine betekende. Ik was verheugd te horen dat het museum momenteel bezig is met het maken van een replica. Wanneer de replica terug gebruikt wordt, breng ik zeker een nieuw bezoek aan het Teylers Museum.

Leave a Reply