Rijksmuseum van Oudheden

Vandaag stond ik eindelijk voor het Rijksmuseum van Oudheden. Ik begrijp niet goed waarom het nog nooit gelukt is om hier te geraken… Het Gallo-Romeins museum, het Allard-Piersonmuseum, het British Museum, … Allen al meerdere keren bezocht, maar het Rijksmuseum voor Oudheden dus nog niet. En dat voor iemand die zo gefascineerd is door de Klassieke Oudheid!

image

De collectie Egypte is echt top. Heel mooie objecten gezien, ook enkele unieke zoals een gemummificeerde krokodil, gereconstrueerde mastaba’s, een meetlat, … Het was echt genieten om terug te dolen in het Oude Egypte.

Eén van de redenen waarom ik nu naar het Rijksmuseum van Oudheden ben gegaan, was om de tijdelijke tentoonstelling ‘Carthago’ te zien. Vooral het deel op de eerste verdieping was heel goed uitgewerkt en was echt interessant. Leuk was om niet alleen objecten uit het rijke verleden van de stad Carthago te zien, maar ook prenten en tekeningen ter illustratie van mythologische verhalen, opgravingscampagnes, …

image

Jammer dat ik nergens Cato’s woorden in het Latijn gezien heb, want geef toe,

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

De afdeling Griekenland was helaas reeds gesloten voor een herinrichting. De overige zalen zijn wat archaïsch qua opstelling. Niet dat er geen interessante objecten zijn, maar het is niet echt aantrekkelijk qua opstelling… Gelukkig wordt hier in de komende maanden hard aangewerkt. Ik kom zeker binnen enkele maanden terug om te zien wat het geworden is.

Tot slot nog een mooi citaat van L.P. Hartley:

The past is a foreign country; they do things different there.

 

Leave a Reply